onsdag 12 oktober 2011

Insikter om 80-talister, av 80-talister

De senaste veckorna har jag hamnat i alltfler diskussioner ihop med mina vänner (80-talister) om vad vi egentligen insett. Insikter om oss 80-talister, av oss 80-talister. Inatt twittrade jag ut ett par sådana här spontant, och efter mycket vänliga påtryckningar tänkte jag sammanfatta de i en bloggpost:

1. Återkommande 80-talistinsikt bland mina vänner: 'nåt man nyligen insett är ju att ingen egentligen är riktigt bra på nåt' (förtydligande)

Och så några bloggunika insikter (också baserat på diskussioner senaste veckorna):

7. Vi åttiotalister har oerhört högt ställda förväntningar på oss själva. Miljonärer före vi fyllt 30, bygga våra egna hus, resa jorden runt, göra karriär supersnabbt. Familj, vardagsliv och traditionella fritidsintressen inte alls i första rummet. Vi är individualister.

8. Det finns ett enormt samhällsengagemang men inte alls i aspekten politik, opinionsbildning och revolution. Engagemanget finns i miljö och orättvisor och i utgångspunkten sitt eget handlande. Vi är uppväxta i individualismens tänk kring att "jag ska sortera sopporna, jag ska köpa fairtrade". Inte "vi ska få varandra att köpa fairtrade". 

9. Vi är generation vet allt om varandra. Det enda "alla" i vår generation samlas kring är Facebook, dvs varandra, och några Stenmark-åk eller Hylands Hörna har vi aldrig upplevt. Den enda kollektiva upplevelsen är av varandra. Nyhetsvärderingen mellan att veta vad ens kompis gjorde i helgen och Aftonbladets förstasida är inte svår. Det förstnämnda vinner nästan alltid.